Terra Incognita


Terra Incognita – ontdekkingsreis Groenland

1 t/m 13 juli 2020 (gecanceld wegens coronamaatregelen)
Voor 2021 nog geen datum bekend

De 13-daagse fotoreis Terra Incognita brengt je naar een van de meest afgelegen gebieden op aarde, het wilde en ongerepte noordwesten van Groenland.
Hier zijn geen wegen of paden en daarom verplaatsen we ons per luxe expeditie zeiljacht tot diep in de fjorden tussen ijsbergen en walvissen. Genietend van de woeste ongerepte arctische natuur, de immense gletsjers en de middernachtzon.

Met ons luxe expeditie zeiljacht verkennen we het noordwestelijk fjordengebied van Groenland. Hier worden ijsbergen geboren. Speciaal voor natuurfotografen is er in 2020 door de Belgische reisorganisatie Puffins in samenwerking met Bluenotephoto een op natuurfotografie afgestemd reisprogramma samengesteld.
We starten in ILULISSAT met een magische zodiac cruise door de ijsfjord, we verkennen de DISKOBAAI tussen ijskastelen en walvissen. We varen rond het NUUSSUAQ schiereiland naar het woeste noordwesten bij UUMMANNAQ.
We pionieren in OVERWELDIGENDE FJORDEN en beleven het ruwe, authentieke Groenland met haar GEÏSOLEERDE JAGERS-EN VISSERSDORPEN. Net als échte Vikingen verkennen we voor ons NIEUW TERREIN en brengen het fotografisch in kaart.
Dit is absoluut een ‘once in a lifetime experience’, die, zoals het nu lijkt, enkel dit jaar en tegen een zeer concurrerende prijs kan worden uitgevoerd.

Reisdetails

De reis is geschikt voor iedereen met een goede gezondheid en goed ter been en voor elk niveau fotograaf. Iedere dag slapen en eten we aan boord van onze boot. Regelmatig gaan we met zodiacs aan land of varen door de fjorden.
Op de boot is plaats voor 10 passagiers in 5 tweepersoons kajuiten. Vijf plaatsen zijn reeds besproken voor het reisprogramma van Puffins en vijf zijn beschikbaar voor ons fotografie-programma. Doordat we met twee ervaren gidsen werken en twee zodiacs bij ons hebben, kunnen beide reisprogramma’s naast elkaar worden uitgevoerd zonder elkaar te hinderen.
Integendeel, afhankelijk van de persoonlijke interesses staat het deelnemers vrij om dagelijks te switchen tussen beide programma’s. Bijvoorbeeld, als er op een dag een mooie wandeling of kanotocht op het programma staat waaraan je graag mee wilt doen, dan kan dat.
Door deze twee reisprogramma’s tegelijkertijd is de reis ook zeer geschikt voor reispartners, waarvan de een fotografeert en de ander juist niet, maar die wel samen deze reis willen maken en optimaal Groenland beleven.

Het expeditie zeiljacht

In Groenland zijn er geen wegen. Locals verplaatsen er zich over het water of door de lucht.
Met ons expeditiejacht bereiken we plekken waar de grote cruiseschepen niet kunnen komen. Ons aluminium jacht is gebouwd voor exploratie in noordelijke wateren. Twee bijbootjes (zodiacs) brengen ons aan land.
Verder hebben we een aantal ‘speeltjes’ aan boord: kajaks, packrafts, SUP’s (stand up paddle boards), vislijnen…

Geen sardientjes in een blik! Ons jacht is met z’n lengte van 27,50 meter heel ruim en voorzien van alle comfort.
Je overnacht in een tweepersoons kajuit met eigen badkamer/toilet. Er is een grote lounge en een overdekte cockpit.
Zeilervaring is niet nodig. Een professionele crew van kapitein, tweede stuurman en kok bestuurt de boot en zorgt voor alle maaltijden. Er zijn geen verplichte taken voor de deelnemers, maar wie wil bijleren of participeren mag dat uiteraard!

Het weer

Groenland heeft een arctisch klimaat. In tegenstelling tot wat velen denken zijn de lente en de zomer in Groenland best aangenaam dankzij een droog en zonnig klimaat. Algemeen geldt: hoe dichter bij de ijskap, hoe warmer en droger. De luchtvochtigheid is een stuk lager dan in andere Scandinavische landen.
Het is niet zo winderig in Groenland. Het grootste deel van de tijd liggen de fjorden er kalm bij. Dat is goed nieuws voor wie gevoelig is voor zeeziekte, maar dat betekent ook dat we niet altijd de zeilen kunnen zetten. We zullen dus af en toe op de motor moeten varen.
Eind juni variëren de temperaturen overdag typisch tussen de 6-12°C langs de kust en rond de 18°C in de fjorden. In juli in de regio rond Uummannaq variëren de temperaturen overdag tussen de 6-10°C langs de kust en de 8-14°C in de fjorden. In de zomermaanden zijn de fjorden rond Uummannaq net zo droog en zonnig als vele plaatsen rond de Middellandse Zee!
Temperaturen van rond de 20°C zijn door de opwarming van de aarde helaas al lang geen uitzondering meer in Groenland.

Kleding

Met je kleding hou je rekening met aangename en minder aangename temperaturen. Je hebt kleding nodig voor zowel warmer als koud weer en voor als het onverhoopt regent of er een koude wind staat.
Kleding volgens het ‘laagjes-principe’ voldoet het best. Dat wil zeggen een (afrits)broek, een t-shirt, een trui of vest en een winddichte laag (b.v. windjack of regenjas en regenbroek). Verder een warme muts en handschoenen, een pet of hoed tegen de zon, een goede zonnebril, hoge beschermingsfactor zonnecreme en lippenbalsem. Tijdens avondfotografie heb je een (hoofd)lampje nodig. Verder voor aan land een paar stevige hoge wandelschoenen categorie B of BC. Een muggennetje voor op je hoofd kan op enkele locaties ergernis voorkomen.
Gebruik voor het meenemen van je cameraspullen een ruime (foto)rugzak met ruimte voor je warmtekleding, regenkleding en een waterfles.

Camera en toebehoren

In basis is elke camera geschikt, mits ISO, sluitertijd en diafragma instelbaar zijn. Heb je een camera met verwisselbare lenzen, neem dan, naast je standaard (kit) lens, een groothoek (zoom)lens en een telezoomlens mee. En voor de liefhebber van bloemen, planten en insecten een macrolens.
Verder een driepoot-statief, draadontspanner, voldoende geheugenkaartjes, voldoende batterijen (met de oplader!) en eventueel een polarisatiefilter en grijsverloop- en stopfilters.

De organisatie en uitvoering van deze reis is door de Belgische reisorganisatie Puffins.
Het aantal deelnemers is maximaal 5 personen en het specifieke fotoreis-programma met begeleiding door een fotograaf van Bluenotephoto wordt enkel zo uitgevoerd als dit aantal van 5 deelnemers bereikt is.

Voor alle informatie, vragen over en boeking van deze reis kun u contact opnemen met Puffins  onder vermelding van ‘Bluenotephoto fotoreis Groenland’.

Dagprogramma

Dag 1: Vlucht Kopenhagen – Ilulissat via Kangerlussuaq
Dag 2 t/m 12: Varen van Ilulissat via Diskobaai en Nuussuaq naar Uummannaq
Dag 13: Vlucht Qaarsut – Kopenhagen via Ilulissat en Kangerlussuaq
Prijs:
€ 5950,00 per persoon, op basis van 2 personen in een kajuit (douche/toilet).
Inbegrepen:
– kick-off meeting bij Puffins (facultatief)
– Nederlandstalige begeleiding
– begeleiding door Nederlandse fotograaf bij 5 deelnemers
– vlucht Kopenhagen – Groenland v.v.
– 12 overnachtingen aan boord
– exclusieve cruise in kleine groep aan boord van luxe expeditie jacht
– alle lokaal transport, incl. binnenlandse vlucht Quaarsut – Ilulissat en luchthaventaxi
– alle maaltijden vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 13
– BTW, administratiekosten en verzekering garantiefonds
Niet inbegrepen:
– vervoer naar Kopenhagen v.v. met eventuele overnachting
– alcoholische dranken (zelf meenemen) en bier (aan boord te koop)
– persoonlijke uitgaven en fooien
– reisverzekering (verplicht en eventueel af te sluiten bij Puffins)
– annuleringsverzekering (optioneel)
De reis wordt uitgevoerd en begeleid door reisorganisatie Puffins in Knokke, Belgie, aangesloten bij de VVR en verzekerd bij VSR.
Fotografie begeleiding: Ruud van der Bliek (bij 5 deelnemers fotoreis)