Picos de Europa 360 graden

Picos de Europa 360º

8-daagse fotoreis bergen en kust van Noord Spanje

17 t/m 24 april 2021 (gecanceld vanwege corona)
16 t/m 23 oktober 2021

De 8-daagse fotoreis Picos de Europa 360º neemt je mee op een bijzondere fotoreis door drie provincies rond het nationaal park Picos de Europa en sluit af aan de ruige kust van Asturië in het noorden van Spanje.
We leven ons fotografisch uit op imposante berglandschappen, kleurrijke bergmeren en spectaculaire zonsopkomsten en zonsondergangen en als afsluiter de ruige zeekust van Asturië. Beleef het ‘andere’ Spanje en geniet van al het moois dat dit minder bekende deel van het land met haar prachtige natuur jou te bieden heeft.

Dagelijks rijden we vanuit onze comfortabele onderkomens naar de mooiste fotolocaties. Soms hoog in de bergen, soms diep in het dal, bij een meer of aan de kust. Vrijwel alle locaties zijn per auto en/of kabelbaan bereikbaar. Soms moeten we een stukje lopen, maar nooit wordt het moeilijk of te inspannend.

Er is keuze uit twee reisweken, in het voorjaar en in het najaar. De inhoud van beide reizen is dezelfde, maar de sfeer daarentegen is wezenlijk anders. Tijdens de reis in april bloeien er volop voorjaarsbloemen en ligt er meestal nog sneeuw op de hoge toppen. Tijdens de reis in oktober is in de Picos de herfst begonnen en kun je genieten van de uitbundige herfstkleuren.

De Picos de Europa hebben hun naam gekregen van zeevaarders, die deze bergen als eerste in zicht kregen als ze vanuit het westen met hun schepen terug naar Europa voeren. Het klimaat aan de noordzijde van de Picos wordt sterk beïnvloed door de zee. Het is er voor Spaanse begrippen koel en er valt voldoende neerslag om het landschap het hele jaar door weelderig en groen te houden. De zuidzijde ligt in de regenschaduw van het gebergte en is beduidend droger en warmer. Tijdens de voorjaarsreis in april is de kans groot dat er hoog in de bergen nog sneeuw ligt.

Elke dag rijden we naar een of meer locaties, waaronder prachtig gelegen bergmeren, bergpassen met wijdse uitzichten, nauwe kloven en bergpanorama’s. We hebben daarvoor de beschikking over een eigen personenbus. De rit naar de berghut gaat met een 4×4 taxi.

Onderweg en nabij onze onderkomens fotograferen we de bergwereld tot laat in de avond en in de vroege ochtend en proberen we de omgeving in het mooiste berglicht vast te leggen. Een aantal locaties zijn ook zeer geschikt voor nachtfotografie.
We bezoeken onder andere het authentieke en schilderachtige bergdorpje Potes en het uitzichtpunt boven de wolken bij Fuente Dé, we maken een fotowandeling over de Ruta del Cares door de nauwe kloof van de woeste bergrivier Cares, we gaan met een boot over het moerasachtige meer bij Riano, overnachten in een berghut hoog in het nationaal park en gaan met een kabeltreintje naar Bulnes voor het uitzicht op de beroemdste berg van de Picos, de Naranjo de Bulnes.

Als waardige afsluiter van een intensieve week in de bergen gaan we naar de grillige noordkust van Spanje bij het plaatsje Llanes, om tussen de kliffen en op het strand hopelijk de mooiste zonsondergang en zonsopkomst van het jaar vast te leggen.

Volg deze link als je meer te weten wilt komen over het nationale park Picos de Europa.
En deze link voor informatie over de wandeling Ruta del Cares.

Reisdetails

De reis is geschikt voor iedereen met een goede gezondheid en goed ter been en voor elk niveau fotograaf. Het verblijf in hotel, B&B en berghut is op basis van halfpension, uitgezonderd in het laatste hotel in Llanes (logies/ontbijt). Je hebt, indien aanwezig, standaard de beschikking over een 1-persoons kamer, tenzij je met z’n tweeën liever een 2-persoons kamer deelt. In de berghut slapen we in een gemeenschappelijke slaapzaal. De lunches zijn niet inbegrepen en gebruiken we waar en wanneer het ons uitkomt; in (de buurt van) ons onderkomen of ergens onderweg.

Het weer in de bergen is vaak moeilijk voorspelbaar. Ondanks dat we in Spanje zijn en de temperaturen in het dal hoog kunnen oplopen, is dat geen garantie voor het bergweer. We volgen nauwgezet de weerberichten, waarbij we extra alert zijn op onweer. Afhankelijk van het weer kunnen wijzigingen op het programma noodzakelijk zijn, zodat we het maximale uit de reis kunnen halen zonder onze veiligheid in gevaar te brengen.

Omdat we zowel in de dalen als in de bergen verblijven, kunnen de omstandigheden tijdens de week en ook tijdens de dag zelf sterk veranderen. Met je kleding moet je daar rekening mee houden. Je hebt kleding nodig die geschikt is voor zowel warm als koud weer en voor als het onverhoopt regent.

Kleding volgens het ‘laagjes-principe’ voldoet het best. Dat wil zeggen een (afrits)broek, een luchtig t-shirt, een trui of vest en een winddichte laag (b.v. windjack of regenjas). Verder regenkleding, stevige wandelschoenen, slippers of sneakers, een muts, handschoenen, een pet of hoed tegen de zon en een zonnebril. Voor in het onderkomen en tijdens avond/nachtfotografie heb je een zaklamp of hoofdlampje nodig.
Gebruik voor het meenemen van je cameraspullen een ruime (foto)rugzak met ruimte voor je vest, regenkleding, snacks en een waterfles.

Camera en toebehoren

In basis is elke camera geschikt, mits ISO, sluitertijd en diafragma instelbaar zijn. Heb je een camera met verwisselbare lenzen, neem dan als je die hebt, naast je standaard (kit) lens, een groothoek (zoom)lens en een lichte telezoomlens mee. En voor de liefhebber van bloemen, planten en insecten een macrolens.
Verder een driepoot-statief, (draad)ontspanner, voldoende geheugenkaartjes, batterijen (met de oplader!) en eventueel een polarisatiefilter en grijsverloop- en stopfilters.

Het aantal deelnemers is minimaal 5 en maximaal 8 personen.

Voor boeking, vragen en veel meer fotoreizen kun je bij Fotoreisshop terecht.

Dagprogramma

Dag 1: Transfer van luchthaven Bilbao naar Potes
Dag 2: Boven de wolken bij Fuente Dé en route naar Posada de Valdeon
Dag 3: Ruta del Cares naar Cain
Dag 4: Op het water bij Riano
Dag 5: Op grote hoogte in de Picos
Dag 6: Naranjo de Bulnes
Dag 7: De zeekliffen van Llanes
Dag 8: Na ontbijt transfer naar luchthaven Bilbao
Het dagprogramma is onder voorbehoud van lokale weersomstandigheden
Prijs:
Vanaf € 1575,00 per persoon op basis van 1-persoons kamer (mits beschikbaar)
Indien de reis wordt geannuleerd a.g.v. corona maatregelen door de Nederlandse of Spaanse overheid c.q. negatief reisadvies door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, kunt u kiezen uit restitutie van de reeds betaalde aanbetaling of reissom of omboeken naar een latere of andere reis van Fotoreisshop
Inbegrepen
– transfer van en naar de luchthaven van Bilbao
– alle overnachting op basis van logies/ontbijt (hotels in 1-persoons kamer, berghut op slaapzaal)
– diner op dag 1 t/m 6
– met naam genoemde excursies en workshops in het dagprogramma
– alle lokale vervoerskosten incl. tol, brandstof, parkeergelden etc.
– bergliften conform dagprogramma
– eigen personenbus met chauffeur
– reisbegeleiding door Nederlandse fotograaf/chauffeur
– voorwaarden en garanties van VvKR, GGTO en Calamiteitenfonds
Niet inbegrepen
– vlucht naar Bilbao v.v. (indien gewenst mee te boeken)
– lunches, diner op dag 7 en drankjes
– activiteiten, excursies en entreegelden buiten het programma om
– persoonlijke uitgaven en fooien
– reis- en annuleringsverzekering
De reis wordt uitgevoerd door Fotoreisshop onder de condities en garanties van VvKR, GGTO en calamiteitenfonds
Begeleiding: Ruud van der Bliek
Reserveren: