Himalayan DreamsHimalayan Dreams

15-daagse fotoreis Himalaya Trekking en kleurrijk Kathmandu

24 maart t/m 7 april 2022

Wandel en fotografeer in een decor van de hoogste bergen ter wereld. Laat je imponeren door de spectaculaire zonsopkomst boven de witte toppen en gletsjers van de Dhaulagiri, Annapurna range, Fishtail, Himchuli, Annapurna South en Mardi Himal. Geniet van de mensen en de cultuur onderweg en tijdens het verblijf in kleine bergdorpjes. Voel je geïnspireerd door de cultuur en schoonheid van de kleurrijke steden Pokhara en Kathmandu. Make your dreams come true…

De 15-daagse fotoreis ‘Himalayan Dreams’ is speciaal samengesteld voor de wandelende (reis)fotograaf, met een voorliefde voor berglandschappen en cultuur. Nepal is voor beide de ideale reisbestemming. Hogere bergen dan hier vind je nergens in de wereld en de boeddhistische en Hindoeïstische cultuur is overal nadrukkelijk aanwezig.

De reis is opgedeeld in twee thema’s.
Het eerste thema is een 7-daagse fototrekking (bergwandeling), de Mardi Himal Trek, ook bekend als de Khopra Ridge Trek, met overnachtingen in lodges. De route gaat door de foothills (het voorgebergte) van de Himalaya ten noorden van de stad Pokhara, met aansluitend een overnachting in Pokhara. Deze trek is een rustiger en zelfs beter alternatief voor de populaire en drukke Ghorepani/Poon Hill Trek en biedt dezelfde uitzichten en meer.
Het tweede thema is gericht op het beleven en fotograferen van de overweldigende Nepalese cultuur in en om Kathmandu, vanuit ons comfortabele hotel Kathmandu Guesthouse, gelegen in de winkelwijk Thamel in het oude centrum van Kathmandu.

De Fototrekking

Na aankomst in Nepal en een dag in Kathmandu, vliegen we naar Pokhara. Van Pokhara rijden we met onze bus de bergen in naar Deurali, waar de 7-daagse trekking begint. Te voet gaan we verder, door de natuur (o.a. rododendron bossen en jungle) van de foothills en door diverse bergdorpjes naar het 3580 meter hoge uitzichtpunt bij High Camp, waar we de zonsondergang en zonsopkomst gaan fotograferen. Vanaf High Camp hebben we spectaculaire uitzichten op de massieven en gletsjerwereld van o.a. de Dhaulagiri (8176m), Annapurna (8091m), Fishtail (6993m), Himchuli (6441m), Annapurna South (7219m) en Mardi Himal (5553m). Onderweg, en ook vanuit Pokhara, hebben we regelmatig zicht op de Himalaya toppen.

De foothills zijn het voorgebergte voor de hoofdkam van de Himalaya, met toppen tot ruim 4000 meter hoog. Dat is in de meeste berggebieden, zoals de Alpen, heel hoog, maar in Nepal niet. De boomgrens ligt hier rond 3000 meter en het uitzichtpunt is met gras en struiken bedekt. Vergelijk het met rond 2000 meter in de Alpen. Op deze hoogte heb je ook nog geen last van hoogteziekte of zuurstofgebrek. Ondanks dat we niet echt hoog lopen, zijn de hoogteverschillen op een aantal dagen wel behoorlijk. Houd rekening met tussen 500 en 800 meter stijgen en dalen. We eindigen de trek in Syauli Bazar, vanwaar de bus ons terugbrengt naar Pokhara. We verblijven de nacht in een hotel in Pokhara, waar je ‘s avonds op een terras aan de oever van het Pewa-meer heerlijk kunt bijkomen van alle indrukken en de gezonde inspanningen van de afgelopen dagen.

Tijdens de trek overnachten we in lodges, een soort eenvoudige B&B’s in de bergen, soms gelegen in pittoreske bergdorpjes, in twee- of meer-persoons kamers. Er is bewust voor gekozen om de maaltijden niet inclusief te doen, zodat je dagelijks van de kaart een keuze kunt maken wat je lekker vindt. Houd rekening met ca. 25 tot 30 euro per dag voor eten en drinken.

Echt anders dan gebruikelijk bij trekkings in Nepal, is deze lodge-trekking volledig afgestemd op fotograferen. Dat wil zeggen dat we de dagetappes beperkt houden tot maximaal 4 wandeluren, zodat we gedurende de dag, naast het wandelen, voldoende tijd hebben voor fotograferen van de omgeving en de onderwerpen die we onderweg tegenkomen. Je bagage wordt vervoerd en zelf draag je enkel een dagrugzak met o.a. regenkleding, fles water, een fleecevest of trui, fotoapparatuur en wat versnaperingen. Als je er tegenop ziet om de hele dag met je zware fotoapparatuur te lopen, kun je optioneel een extra drager/assistent inhuren, die voor jou de fotospullen en statief draagt en je desgewenst helpt met aangeven en weer inpakken van de apparatuur. Je camera houd je altijd zelf bij de hand.

Kathmandu

De Kathmandu-vallei, met hoofdstad Kathmandu en de koningssteden Bhaktapur en Patan, is doordrenkt van cultuur en lijkt een groot openluchtmuseum. Maar dan eentje waarin nog volop geleefd wordt. Op bijna elke hoek van de straat staat wel een tempel, stupa of gebedsplaatsje. De grote stupa van Bodhnath en de tempelcomplexen van Swayambhunath en Pashupatinath zijn een must-see. De Durbar Squares (stadspleinen) van Bhaktapur en Patan zijn omgeven door middeleeuwse huizen en tempels. Zeker ook een bezoek waard is de wijk Thamel, waarin ook ons hotel ligt. Deze levendige en toeristische wijk in het oude centrum van Kathmandu is een aaneenschakeling van kleine winkeltjes en restaurants.
Ondanks dat ons hotel, het Kathmandu Guesthouse, middenin deze drukke wijk ligt, zul je daar weinig tot niets van merken. De prachtige binnentuin is een oase van rust en comfort, waar het na een drukke en lawaaiige dag in de stad heerlijk tot rust komen is. Voor Kathmandu nemen we, buiten de resterende tijd op de transferdagen, twee volle dagen de tijd.

Algemeen

Omdat deze reis een combinatie van wandelen en fotograferen is, zijn de fysieke eisen aan de deelnemers ‘sportiever’ dan bij onze andere fotoreizen. Hoewel qua zwaarte absoluut niet vergelijkbaar met een hoge en lange trekking, is het ook geen zondagmiddag wandelingetje. Je moet goed ter been zijn en beschikken over voldoende basisconditie om dagelijks meerdere uren achtereen te kunnen wandelen in bergachtig terrein. Enige ervaring met bergwandelen in bijvoorbeeld de Alpen tot aan de boomgrens helpt. De wandelingen gaan over redelijk tot goed aangelegde paden en nergens wordt het moeilijk of technisch. Hoogteverschillen zijn er dagelijks, met af en toe tot enkele honderden meters stevig stijgen of dalen. De in het programma genoemde wandeluren zijn gemiddelde netto uren, zonder rust en fototijd.

Wandelen in de bergen stelt ook specifieke eisen aan je persoonlijke uitrusting. Onder andere stevige bergwandelschoenen met voldoende steun voor de enkels, koele en warme kleding volgens het laagjes principe, een pet of hoed tegen de zon, zonnebril, een warm fleece-vest of trui, een (liefst ademend) regenpak, handschoenen en een muts. Een donsjack is ‘s avonds erg comfortabel. Telescopische wandelstokken (altijd twee) kunnen je knieën ontlasten bij stijgen en dalen. Verder draag je zelf een dagrugzak of fotorugzak met voldoende ruimte voor je regenkleding en vest, drinkfles of thermosfles en hoofd- of zaklamp. Alle overige spullen, kleding en een lichte slaapzak gaan in een stevige, liefst waterdichte, duffel of weekendtas met een drager mee. Omdat de bedden in de lodges af en toe wat hard kunnen zijn, nemen sommige mensen een dunne en lichte (self-inflatable) slaapmat en een opblaaskussentje mee.

Je mag tijdens de trek maximaal 14 kg bagage afgeven. Datzelfde maximum gewicht geldt ook voor de eventueel extra in te huren foto-assistent.
Naast dragers en de zeer ervaren en goed Engels-sprekende lokale gids Jwala Lal Tamang, gaat er een Nederlandse begeleider/fotograaf mee (Ruud van der Bliek of Bouke Lolkema).

Het aantal deelnemers is minimaal 5 en maximaal 8

Voor reserveren en vragen kun je terecht bij Fotoreisshop

Dagprogramma

Dag 1:    Vlucht van Amsterdam naar Kathmandu
Dag 2:    Transfer van de luchthaven naar hotel, vrije besteding
Dag 3:    Sightseeing Kathmandu
Dag 4:    Vlucht van Kathmandu naar Pokhara, inclusief transfers van en naar hotels
Dag 5:    Per bus naar Dhampus (1650m) en start trek naar Deurali (2100m, 3 uur)
Dag 6:    Van Deurali naar Forest Camp (2900m, 3-4 uur)
Dag 7:     Van Forest Camp naar Badal Danda (3300m, 3 uur)
Dag 8:    Van Badal Danda naar High Camp (zonsondergang) (3580m, 2.30 uur)
Dag 9:    Van High Camp (zonsopkomst) naar Forest Camp (2900m, 4 uur)
Dag 10:  Van Forest Camp naar Landruk (1565m, 2 uur)
Dag 11:   Van Landruk naar Syauli Bazar (1200m, 3 uur) en per bus naar hotel in Pokhara
Dag 12:   Vlucht van Pokhara naar Kathmandu, inclusief transfers van en naar hotels
Dag 13:   Sightseeing Kathmandu
Dag 14:   Vrije besteding en aansluitend transfer naar de luchthaven en vlucht van Kathmandu naar Amsterdam
Dag 15:   Aankomst Amsterdam

Prijs, inclusief/exclusief, garanties

De prijs voor de 15-daagse “Himalayan Dreams” fotoreis is vanaf € 2995,00 per persoon
Inbegrepen
– vluchten van en naar Nederland en in Nepal
– transfers van en naar de hotels en luchthavens binnen Nepal en naar het begin en eindpunt van de trektocht
– lokaal vervoer
– entreekosten in Kathmandu volgens programma
– overnachtingen in Kathmandu en Pokhara in hotel op basis van logies en ontbijt
– overnachtingen tijdens de trek in lodges
– bagagevervoer tijdens de trek
– entree Annapurna Conservation Area
– lokale gids
– Nederlandse reisbegeleiding
– garanties VvKR/GGTO/Calamiteitenfonds
– CO2 compensatie
Niet inbegrepen
– visum
– vervoer in Nederland van en naar Schiphol
– lunches en diners tijdens verblijf in Kathmandu en Pokhara
– maaltijden tijdens de trek
– optionele persoonlijke drager/assistent voor de fotoapparatuur (ca. 50 euro per dag)
– alle drankjes en uitgaven van persoonlijke aard, zoals souvenirs en fooien
Begeleiding: Jwala Lal Tamang en Ruud van der Bliek of Bouke Lolkema
De reis wordt uitgevoerd door Fotoreisshop in Houten in samenwerking met Snowleopard Adventures in Den Haag onder de condities van VvKR, GGTO en Calamiteitenfonds