Balkan Xperience


Balkan Xperience

8-daagse fotoreis naar verrassend Bosnië-Herzegovina

8 t/m 15 mei 2021 (mits mogelijk)

Ongerepte berglandschappen, bossen waar nog beren en lynxen voorkomen, prachtige bloemenweides, meren, rivieren en watervallen, het authentieke platteland en de middeleeuwse steden Sarajevo en Mostar.
Vanuit onze comfortabele uitvalsbasis Herzegovina Lodges verkennen we gedurende zes volle dagen vele fotografische hoogtepunten van Bosnië-Herzegovina.
Het dagprogramma biedt ruimte aan alle vormen van natuur- en cultuurfotografie.
De reis wordt begeleid door een ervaren fotograaf (Tom Smit of Ruud van der Bliek), die er samen met het team van Herzegovina Lodges voor zorgt dat u zich enkel hoeft bezig te houden met fotograferen en volop genieten.

Reisinformatie

De 8-daagse fotoreis Balkan Xperience wordt uitgevoerd in samenwerking met onze lokale partner Herzegovina Lodges. De reis staat in het teken van fotograferen en is geschikt voor alle fotografen, van beginner tot gevorderde.
We brengen je naar het authentieke Bosnië-Herzegovina. Een land dat vooral in de steden snel moderniseert, maar waar het op het platteland en in de bergen lijkt of de tijd er heeft stilgestaan.
De reis stelt fysieke nagenoeg geen eisen aan de deelnemers, behalve een goede gezondheid en goed ter been. Af en toe wordt er een fotowandeling gemaakt en ook de steden en fotolocaties verkennen we te voet. Voor het vervoer naar de locaties is een auto/personenbus beschikbaar.

Herzegovina Lodges

Onze uitvalsbasis Herzegovina Lodges, van Goga en Elmir Prevljak, staat voor duurzaamheid, eco toerisme, kunst en cultuur, bruggen bouwen, gastvrijheid, natuur, lokaal, lekker, puur, eerlijk, kleinschalig, ontmoeten, schoonheid, op maat gemaakt, rust, authentiek, spontaan…
Het kleinschalige complex bestaat uit een aantal comfortabele vakantiewoningen, geschikt voor 4 of meer personen. De lodge ligt in een rustige en vogelrijke omgeving aan een onverharde weg op ca. 100 meter van het Boracko meer. De dichtstbijzijnde stad is Konjic.
Eten is in Bosnië-Herzegovina belangrijk en alles draait daarbij om kwaliteit en pure smaken. Paprika’s, tomaten, aardappelen, forellen uit de Neretva, rund- en lamsvlees en diverse kaassoorten zijn maar een korte lijst van de vele specialiteiten van de streek. Bij Herzegovina Lodges wordt gekookt met de seizoenen mee. Er zijn moestuinen met (h)eerlijke groenten en fruit. Er wordt zoveel mogelijk gekookt met lokale producten, rechtstreeks van de boer en de lokale markten. U wordt wakker met de geur van versgebakken brood en de ochtend begint goed met fruit en zelfgemaakte jam, honing etc.

Reizen van Nederland naar Herzegovina Lodges

De afstand per auto van Utrecht naar Herzegovina Lodges is ca. 1750 kilometer, via o.a. Duitsland en Oostenrijk.
Een snellere route is per vliegtuig naar Sarajevo Airport. Hiervoor bieden een aantal maatschappijen betaalbare tickets aan. Vraag ons naar de mogelijkheden. Ook het vervoer van het vliegveld van Sarajevo naar Herzegovina Lodges en terug kan desgewenst door ons worden verzorgd en is bij via ons geboekte vliegtickets inbegrepen.

Reisdetails

De omgeving van onze verblijfsplaats Herzegovina Lodges is een streek waar het boerenleven nog niet is aangetast door de moderne tijd. De vriendelijke bevolking is arm en leeft hoofdzakelijk van het land. In tegenstelling tot de Balkanlanden Kroatië en Slovenië, is het toerisme in Bosnië-Herzegovina nog amper tot ontwikkeling gekomen. Je hebt hier de mooiste plekken nog voor jezelf.
De dunbevolkte omgeving is bergachtig en adembenemend mooi. Kale grijze toppen van het Dinarische karstgebergte wisselen zich af met diepgroene loofbossen, liefelijke dalen en bloemenweides. De lucht weerspiegelt zich in kristalheldere meren, die worden gevoed door woeste bergbeken.

De twee middeleeuwse steden Sarajevo en Mostar liggen op een uur rijden van de lodge. Beide kennen een lange en rijke geschiedenis.
In Sarajevo zijn in 1984 de Olympische Winterspelen gehouden. In de stad zijn duidelijk de periodes in de geschiedenis in de bouwstijlen te herkennen. Een deel bestaat uit de typische communistische bouwstijl van betonnen flats en woonblokken. Het centrum is opgedeeld in wijken uit de Habsburgse en de Ottomaanse periode. Binnen 100 meter van elkaar vind je katholieke en orthodoxe kerken, synagoges en moskeeën. Mostar is wereldberoemd om haar karakteristieke eeuwenoude brug, straatjes en gebouwen. Beide steden hebben een prachtig gerestaureerd middeleeuws centrum met ontelbare winkeltjes en restaurants en zijn een populaire bestemming. Vooral dagtoerisme vanuit Kroatië.
Wij gaan uiteraard zoveel mogelijk de drukte vermijden. Vooral aan het einde van de middag en ’s avonds keert de rust terug en zijn, mede door het warme strijklicht en later de stadsverlichting, de fotografische mogelijkheden optimaal.

Tijdens de reis komen verschillende vormen van fotografie aan bod. Uiteraard leent de omgeving zich perfect voor natuurfotografie. We gaan aan de slag met (berg)landschappen, bloemenweides (macro), zonsopkomsten en -ondergangen en avond- en nachtfotografie. Maar we besteden ook tijd aan cultuur en architectuur. We gaan o.a. naar Sarajevo en Mostar, bezoeken een oud bergdorpje en zijn te gast op een authentieke boerderij. Hier zijn prachtige foto’s te maken van de oude architectuur, de cultuurelementen en de gastvrije bewoners.
Tussendoor worden op de lodge en op locatie een aantal fotoworkshops gegeven, waar je naar interesse aan kunt deelnemen.

Het aantal deelnemers is minimaal 5 en maximaal 8 personen.

Voor reserveren, vliegtickets, vragen en nog veel meer fotoreizen kun je bij Fotoreisshop terecht

Dagprogramma

Dag 1:    Aankomst bij Herzegovina Lodges (eventueel transfer vanaf vliegveld), welkomstdrankje en kennismakingsdiner
Dag 2:    Zonsopkomst Boracko meer, landschapsfotografie, macrofotografie bloemen en insecten, fotoworkshops, zonsondergang, nachtfotografie
Dag 3:    Watervallen van Kravice, Dervish klooster in Blagaj, fotorondleiding Mostar, avondfotografie Stari Most (de oude brug), groepsopdracht
Dag 4:    Op stap met een schaapherder of lokale gids, bezoek aan een bergdorpje en ontmoeting met de lokale bevolking, landschap- en cultuurfotografie
Dag 5:    Glavaticevo – hangbruggen en wandeling boven de kloof van de Neretva, workshops
Dag 6:    Fotorondleiding Sarajevo, groepsopdracht
Dag 7:    Fotobespreking en resultaten groepsopdrachten, fotorondleiding Konjic, kook- en foodfotografie in de keuken van Herzegovina Lodges, afscheidsdiner
Dag 8:    Vertrek bij Herzegovina Lodges (indien geboekt transfer naar vliegveld/treinstation)

Prijs, inclusief, exclusief

De prijs voor de 8-daagse “Balkan Xperience” fotoreis is € 1375,00 per persoon, op basis van twee personen per appartement (aparte slaapkamers mogelijk)
Inbegrepen:
– 7 overnachtingen in een vakantieappartement
– alle maaltijden bij Herzegovina Lodges en lunchpakketten op basis van volpension
– alle transfers naar de fotolocaties
– fotografieworkshops
– lokale Nederlands sprekende gids en Nederlandse reisbegeleiding
– garanties VvKR, GGTO en Calamiteitenfonds
Niet inbegrepen:
– reis van en naar Nederland
– lokale transfers van luchthaven of treinstation naar Herzegovina Lodges v.v.
– lunches op locaties (in plaats van lunchpakket) en diners op dag 3 en 6
– eventuele entreekosten
– eventuele lunch op dag 8
– alle drankjes en uitgaven van persoonlijke aard, zoals souvenirs en fooien
De reis wordt uitgevoerd door Fotoreisshop in Houten onder condities en garanties van VvKR, GGTO en Calamiteitenfonds
Begeleiding: Tom Smit of Ruud van der Bliek